Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου μας στίς ἐφημερίδες «Ἡ Φωνή τῆς Νέας Σμύρνης» καί «The F Times»

Η   Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η
τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου μας στίς ἐφημερίδες 
«Ἡ Φωνή τῆς Νέας Σμύρνης»
(Φύλλο 488, Ὀκτώβριος 2014) τῆς Νέας Σμύρνης
καί «The F Times» (Φύλλο 1, Ὀκτώβριος 2014)
τοῦ Παλαιοῦ Φαλήρου

Ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης μας ἀνταποκρινόμενος στό κοινό αἴτημα τοῦ κ. Δημήτρη Πανταζῆ, ἐκδότη τῆς ἐφημερίδας «Ἡ Φωνή τῆς Νέας Σμύρνης» καί Δημοτικοῦ Συμβούλου τοῦ Δήμου Νέας Σμύρνης, καί τῆς κ. Νέλλης Μαυρίδου, ἐκδότη τῆς νέας ἐφημερίδας «The F Times», Δημοτικῆς Συμβούλου Παλαιοῦ Φαλήρου, παραχώρησε στίς ἀρχές του περασμένου μήνα σχετική συνέντευξη.
Κοινά τά ἐρωτήματα καί κοινές οἱ ἀπαντήσεις, πλήν τῆς τελευταίας, πού ἀφορά στήν ἵδρυση νέων Ἐνοριῶν στή Νέα Σμύρνη καί στό Παλαιό Φάληρο ἀντίστοιχα.
Ἀκολουθεῖ τό κείμενο τῆς συνεντεύξεως.
* * *
1) Στη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε ως έθνος λόγω της οικονομικής κρίσης οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο από όλους σε σύγχυση λόγω της δικαιολογημένης ανασφάλειας για το μέλλον τους. Πιστεύεται Σεβασμιότατε πως θα μπορούσε ένας νέος άνθρωπος να βρει γαλήνη στη ζωή του βρίσκοντας το νόημα της ακολουθώντας την φωνή του Θεού μέσα από την ιερατική κλίση;

Ως χριστιανός και επίσκοπος ακράδαντα πιστεύω ότι μόνο η πίστη στον Θεό δίνει νόημα στη ζωή μας, ελπίδα, χαρά και δύναμη για να αντιμετωπίζουμε κάθε είδους δυσκολία και ανασφάλεια. Υπενθυμίζω τη χαρακτηριστική ρήση του ιερού Αυγουστίνου στις «Εξομολογήσεις» του : Ω Θεέ, η ψυχή μας είναι ανήσυχη έως ότου βρει ανάπαυση κοντά σου.
Η ιερατική κλίση είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Συνιστά «κλήση», δηλαδή φωνή και προσκλητήριο του Θεού σε ένα νέο να ακολουθήσει το λειτούργημα του ιερέα. Ή αποτελεί ευγενή επιθυμία, όραμα και προσανατολισμό ενός πιστού νέου που τον φλέγει η αγάπη του Θεού και ο πόθος να υπηρετήσει την Εκκλησία και να εργασθεί γι᾽ αυτό που λέμε σωτηρία των ανθρώπων.
Σε καμιά περίπτωση δεν γεννιούνται —και δεν πρέπει, άλλωστε— «ιερατικές κλίσεις» που ξεκινούν από την οικονομική κρίση, την ανασφάλεια για το μέλλον και τις σημερινές δυσκολίες επαγγελματικής αποκατάστασης, που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι.

2) Όπως και στην ορκομωσία του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης θητείας έτσι και στην σημερινή υπήρξαν Δημοτικοί Σύμβουλοι που επέλεξαν τον πολιτικό όρκο από τον θρησκευτικό. Συζητήθηκε αρκετά θετικά σε τοπικούς κύκλους η παράκληση σας στους αιρετούς που αρνήθηκαν τον θρησκευτικό όρκο να φωτογραφηθούν μαζί σας! Αυτό Σεβασμιότατε να το ερμηνεύσει κάποιος ως μήνυμα πως η αγκαλιά της Εκκλησίας είναι ανοικτή για όλους, ακόμα και για εκείνους που την έχουν απαρνηθεί;

Ο όρκος στον οποίο καταφεύγουμε —ακριβέστερα απαιτεί νομοθετικά η πολιτεία— είτε για την ανάληψη κάποιου δημόσιου αξιώματος είτε για να καταθέσουμε ως μάρτυρες στο δικαστήριο, αποτελεί ένα πολύ λεπτό ζήτημα για κάθε χριστιανική συνείδηση, αν λάβουμε υπόψη μας τον λόγο του Κυρίου από τον οποίο φαίνεται ότι τον απαγορεύει πλήρως (Ματθ : 5, 34-37). Όμως η ασυνέπεια και η ανειλικρίνεια των ανθρώπων αναγκάζει την πολιτεία να τον υιοθετεί πιστεύοντας, ότι οι άνθρωποι που επικαλούνται το όνομα του Θεού θα είναι εντιμότεροι στην άσκηση του λειτουργήματος που αναλαμβάνουν και ειλικρινέστεροι στη μαρτυρική κατάθεση που δίνουν.
Και έρχομαι τώρα στη συγκεκριμένη πλευρά του ερωτήματός σας. Η επιλογή κάποιων Δημοτικών Συμβούλων να δώσουν τον λεγόμενο «πολιτικό όρκο» είναι όχι μόνο δικαίωμα, που τους παρέχει ο νόμος, αλλά και πράξη που όλοι μας —και φυσικά πρώτη η Εκκλησία— οφείλουμε να σεβόμαστε. Η ελευθερία της συνειδήσεως αποτελεί δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Επομένως πρώτοι εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε να την σεβόμαστε. Άλλωστε, η εν λόγω επιλογή δεν σημαίνει ότι αυτός που την υιοθετεί είναι οπωσδήποτε άθεος και πολέμιος της Εκκλησίας. Ή, το αντίθετο, ότι όποιος ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο είναι υπόδειγμα πιστού ανθρώπου που τον διέπουν η εντιμότητα και η ειλικρίνεια!
Η πρότασή μου, λοιπόν, να φωτογραφηθούν μαζί μου όσοι από τους Δημοτικούς Συμβούλους επέλεξαν τον «πολιτικό όρκο», θέλησε να εκφράσει τον σεβασμό μου στην επιλογή τους, την αγάπη της Εκκλησίας προς όλους χωρίς διακρίσεις και την ανάγκη για ενότητα όλων, πέρα από οποιονδήποτε διαχωρισμό, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιάς δημοτικής Αρχής στην αποστολή της χάριν της προόδου και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας και των συνδημοτών μας.

3) Στην ζοφερή εποχή που ζούμε με ποιούς τρόπους η Εκκλησία, συγκεκριμένα η Ιερά Μητρόπολης μας, βοηθά τους άπορους ή αυτούς που έρχονται να ζητήσουν πνευματική και υλική βοήθεια; Επειδή σε τοπικό επίπεδο γνωρίζω ανθρώπους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεισφορά στον κόσμο που έχει πληγεί από την κρίση, θα μπορούσατε να μας προτείνετε μια συλλογική ενέργεια που θα που θα βοηθούσε την κατάσταση και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ύστερα από μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η Εκκλησία γενικότερα και η Μητρόπολή μας με τις Ενορίες της ειδικότερα πάντοτε ασκούσε έργο φιλανθρωπίας και αγάπης. Όχι μόνο τώρα που μας προέκυψε η οικονομική κρίση. Η έμπρακτη αγάπη τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο αποτέλεσε ανέκαθεν ουσιαστικό μέρος της αποστολής της Εκκλησίας και κάθε μέλους της ξεχωριστά. Αυτό κάνουμε και σήμερα με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Η στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα, τα χρηματικά βοηθήματα, τα συσσίτιά μας, όλες οι κοινωνικές δραστηριότητές μας αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας, που προσφεύγουν με εμπιστοσύνη είτε στις Ενορίες μας είτε στη Μητρόπολη.
Ασφαλώς δεν μπορούμε να επιλύσουμε ριζικά τα προβλήματα όλων. Μακάρι, αλλά δεν έχουμε τις δυνατότητες, τα μέσα. Όταν ένα ολόκληρο κράτος στην ουσία χρεωκόπησε, είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η Εκκλησία θα λύσει όλα τα προβλήματα που προέκυψαν.
Με πληγώνει βαθιά όταν βλέπω νέους ανθρώπους είτε άνεργους είτε απολυμένους από την εργασία τους να ζητούν εργασία και να μην μπορώ να τους βοηθήσω. Είναι τραγικό τα νέα παιδιά μας (πολλά και με καλές σπουδές) να ζητούν να εργασθούν στην πιο δημιουργική ηλικία τους και να μην μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους.
Υπογραμμίζω όμως και κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο, που κάνει η Εκκλησία: Αγωνίζεται να εμπνεύσει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα στις ψυχές των ανθρώπων. Να διώξει την απογοήτευση και την απελπισία, που είναι ό,τι χειρότερο· που σκοτώνει τη δύναμη του ανθρώπου να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

4) Σύμφωνα με ένα παλιό ρεπορτάζ που αφορά τους 1.118 αποφυλακισμένους με χρήματα της Μονής Βατοπεδίου, άνθρωποι από την Μονή, δήλωσαν: «Είμαστε μια από τις μεγαλύτερες μονές της Ορθοδοξίας στην υφήλιο με παγκόσμια αίγλη. Από τα έσοδά μας, αφαιρούμε όσα χρειάζονται για τη λειτουργία μας, για τη φιλοξενία των επισκεπτών μας και για τη συντήρηση των κειμηλίων μας. Όλα τα υπόλοιπα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς». Η ερώτηση προς εσάς Σεβασμιότατε είναι αν έχουμε δεχθεί εμείς ως ενορία κάποια βοήθεια από τη συγκεκριμένη μονή, και αν όχι, αν θα μπορούσαμε να την επικαλεστούμε στις οικονομικά δύσκολες αυτές περιόδους που διανύουμε;

Δεν μπορώ να γνωρίζω και ως εκ τούτου και να σχολιάσω δηλώσεις οποιουδήποτε άλλου εκκλησιαστικού φορέα ή Μονής.
Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου με δική της πρωτοβουλία προσέφερε πέρυσι 1000 κοτόπουλα για τις ανάγκες των συσσιτίων των Ενοριών μας. Όπως συνηθίζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, ευχαριστήσαμε θερμά την Ιερά Μονή για την προσφορά της.

5) Πρόσφατα ο Δήμος μας απέκτησε μια νέα Ενορία του Αγίου Χαραλάμπου. Η Άνω Νέα Σμύρνη δυστυχώς Σεβασμιότατε στερείται από Ιερούς Ναούς. Εκτιμάται πως σε περιοχές όπως τα Λουτρά θα μπορούσε να χτισθεί ένας νέος Ναός και να δημιουργηθεί μια καινούργια Ενορία η οποία θα εξυπηρετεί τους εκεί πιστούς δίχως να χρειάζεται να μετακινούνται στην Αγία Φωτεινή για να παρακολουθήσουν μια λειτουργία ή σε γειτονικό Δήμο όπως η Δάφνη και στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής;

Η ίδρυση νέων ενοριών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χριστιανών της Μητροπόλεώς μας αποτέλεσε πρωταρχικό μέλημά μου από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης. Μετά από πολλές προσπάθειες το 2006 ιδρύσαμε την ενορία του Αγίου Νικολάου στον δήμο του Αλίμου και το 2013 τη ενορία του Αγίου Χαραλάμπους εδώ στη Νέα Σμύρνη.
Πράγματι, η πόλη μας έχει ανάγκη από περισσότερες Ενορίες, πρωτίστως η Άνω Νέα Σμύρνη και συγκεκριμένα η περιοχή των Λουτρών. Για να χτιστεί όμως ένας ναός και να συσταθεί στη συνέχεια μία νέα ενορία απαιτείται κατάλληλο και διαθέσιμο οικόπεδο. Μακάρι να υπάρξει. Εδώ καλείται ο δήμος μας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλισή του.

ns1dimitrispantazis1

*

5) Στην ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στο Παλαιό Φάληρο αναφέρατε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Ιερού Ναού στην ενορία της Κοψαχείλας. Ως κάτοικος της περιοχής θυμάμαι πριν αρκετά χρόνιατον κ. Χατζηδάκη σε κάποια προεκλογική του ομιλία να αναφέρει την δημιουργία μιας εκκλησίας στο μέρος που τελικά έγινε το βιοκλιματικό νηπιαγωγείο. Γνωρίζετε γιατί δεν προχώρησαν τα τότε σχέδια για τον Ναό; Έχετε κάποια πρόταση σήμερα βάση της οποίας θα μπορούσαμε να κινηθούμε όχι απλά ως πολίτες αλλά και ως  Δημοτικό Συμβούλιο;

Η ανέγερση ναού και η ίδρυση νέας ενορίας για την περιοχή της Πικροδάφνης (Κοψαχείλας) αποτέλεσε επίμονο αίτημά μου προς τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Χατζηδάκη από τότε που εκλέχτηκα Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και ανέλαβα τα καθήκοντά μου.

Το ζήτημα σκοντάφτει στη δυσκολία εξευρέσεως οικοπέδου. Η δημιουργία του βιοκλιματικού νηπιαγωγείου στον χώρο που τελικά ανεγέρθηκε, είχε προ πολλού δρομολογηθεί, και το οικόπεδο είχε περιέλθει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
Για να καταδείξω το πόσο με απασχολεί το ζήτημα, θέλησα να το διατυπώσω δημόσια κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ενώπιον όλων. Και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολλών Φαληριωτών Χριστιανών που παρευρίσκονταν στην τελετή. Ὀλοι μας οφείλουμε να το προσπαθήσουμε.
ns1nellimauridou1

Ὧρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 13:00

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Γραφεῖα Μητροπόλεως : 210-93.46.788

ΦΑΞ: 210-93.21.743

Email: imns@otenet.gr

Επικοινωνία

Ἱερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης

Ἁγίου Ἀνδρέου 14, 17122

Νέα Σμύρνη